Het kan soms een doorn in het oog zijn in de gang of woonkamer, een radiator. Wanneer je door een bouwmarkt heen loopt zijn er kant en klare radiator ombouw pakketten te koop, maar het is ook redelijk makkelijk zelf te realiseren. Hoe? Dat leggen we hieronder in een aantal stappen aan je uit.

 

Radiator opmeten

Voordat je begint is het belangrijk dat je de radiator opmeet. Zo weet je wat je aan balkjes en mdf moet halen. Met is weten šŸ˜‰ Nadat je alles hebt opgemeten is het zaak om alle benodigdheden om de radiator ombouw zelf te maken in huis te hebben. Hieronder een lijstje met spullen die je moet verzamelen.

 

Benodigdheden

– MDF schroeven

– MDF platen

– Schroeftol

– Plamuur voor hout

– Decoupeerzaag

– Kitspuit

 

 

Radiator ombouw zelf maken – stappenplan

 

Stap 1 – Ā Frame maken om radiator

Om in de volgende stap de MDF platen goed te kunnen bevestigen is het belangrijk om een sterk frame te maken rondom de radiator. Gebruik hiervoor balkjes van 4 cm dik en bevestig ook een balkje direct op de muur voor extra stevigheid.

radiator-ombouw-zelf-maken-stap-1

 


Stap 2 – MDF op maat zagen

Nadat het frame gemaakt is dien je aan de hand van de omvang van het frame rondom de radiator de MDF platen op maat te zagen. Afhankelijk van de breedte van de radiator kun je het oppervlakte het beste verdelen in 2 of 3 stukken. Probeer zowel bovenop als onderop de MDF platen een gleuf te zagen, zodat de warmte van de radiator nog weg kan.

radiator-ombouw-zelf-maken-stap-2

 

Stap 3 – Bevestigen van het MDF op het frame

Nadat alle platen op maat zijn gezaagd is het zaak om alles te bevestigen. Let erop dat de schroeven die je gebruikt niet te lang zijn aangezien je anders tegen de radiator aan boord. Verder kun je er nog voor kiezen om de schroeven te verzinken, zodat je ze in de volgende stap beter kan plamuren.

 

Stap 4 – Plamuren van de schroeven

Wanneer alle schroeven erin zitten kan er worden geplamuurd. Let erop dat je niet teveel plamuur gebruikt, omdat dit zometeen weer scheelt in het schuren van de platen.

radiator-ombouw-zelf-maken-stap-3

 

Stap 5 – Af-kitten van de randen rondom

Om het dan helemaal af te maken voordat er kan worden geschilderd raden wij aan om alle kieren rondom de MDF platen af te kitten. Zo krijg je het mooiste eindresultaat. Net als bij het plamuren geldt ook voor het kitten dat je ervoor moet zorgen dat je niet teveel kit gebruikt en dus zo min mogelijk restafval (kit) hoeft weg te vegen.

 

radiator-ombouw-zelf-maken-stap-5

 

Door leaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *