Betonblad maken

Een betonblad maken is tegenwoordig helemaal hip en past in bijna ieders interieur. Niet alleen voor binnen maar zeker ook mooi voor buiten als bijvoorbeeld een betonnen buitenkeuken. Voor de handige Harry is het maken van een betonblad goed zelf te doen en daarom hieronder een stapsgewijze uitleg over hoe je een betonblad zelf kunt gieten.

Betonblad maken

Stap 1: Het maken van een mal voor je betonnen blad

Gebruik hiervoor beton triplex. Dit zorgt voor een zeer gladde afwerking van het blad en geeft een zeer professionele look. Bij het maken van de mal voor het betonnen blad is het belangrijk dat alle hoeken en randen goed haaks zijn. Gebruik hiervoor een winkelhaak.

Stap 2: Juiste beton en hecht middel kopen

Bij de Gamma kun je perfect het juiste beton kopen om een betonnen blad mee te maken. Let er wel op dat je bij het beton een hechtingsmiddel moet kopen op 5% van het totaal van het betonnen gewicht. Dus voor een betonnen blad van 100 kg dient er 5 kg hechtingsmiddel te worden gebruikt.

Stap 3: Ijzer voor extra stevigheid

Een betonblad is erg zwaar en hoe groter / langer het betonnen blad des te belangrijk het is om deze goed te wapenen met ijzer. Dit is verder niet te zien in het eindresultaat, maar zorgt wel voor de benodigde stevigheid.

 

Stap 4: Precies voldoende beton aanmaken

Wanneer de mal uit stap 1 klaar is kun je uitrekenen hoeveel beton je nodig hebt. Bereken dit door de lengte x breedte x hoogte te doen. Vervolgens kun je op de volgende website de m3 omrekenen naar liters – klik hier.

 

Stap 5: Beton storten in de mal

Eenmaal uitgerekend hoeveel beton er nodig is kan het beton worden aangemaakt. Volg hiervoor de aanwijzingen op het pak van het beton en probeer het beton niet te waterig te maken. Doe eerst het water in een grote bak en vervolgens het beton toevoegen aan het water. Gebruik voor het mixen van het beton en het water een grote mortel mixer. Deze is perfect bij de Gamma te huur. Eenmaal het beton klaar is het tijd om het beton in de mal te storten. Zorg er eerst voor dat de bodem bedekt is met een laag beton en verspreid het over de bodem met een spatel om ook het lucht uit het beton te halen. Stort daarna steeds een laag totdat de helft van de mal is gevuld. Nu is het tijd om het beton te wapenen met ijzer om het betonblad stevigheid te geven.

 

Stap 6: Draadijzer in het beton plaatsen

Om ervoor te zorgen dat het beton stevig genoeg is wordt er aangeraden om ijzer in het beton te plaatsen. Nu de mal voor het betonnen blad voor de helft gevuld is dient het ijzer werk te worden geplaatst. Zorg ervoor dat het niet naar de bodem zakt en hang het doormiddel van 2 dunne draden aan een plafond in het midden van de mal.

Betonblad ijzerdraad plaatsen

 

Stap 7: Beton laten uitharden

Nu de mal helemaal gevuld is dient de onderkant (het blad ligt nu ondersteboven) glad te worden gestreken. Dit kan doormiddel van een houtje of spatel. Laat het blad nu 4 dagen liggen om uit te harden alvorens de mal te verwijderen.

Beton blad mal verwijderen

Door leaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *