Een tuinbank zelf maken heeft wat voeten in aarde, maar is voor de handige doe het zelf’er prima te doen met de stappen die wij in dit artikel beschrijven om zelf een tuinbank te maken. Onze tuinbank is echter niet zomaar een tuinbank, maar een gestucte tuinbank met 2 plantenbakken aan de zijkant en een plantenbak achter het bankje.

Boek hier direct jouw klusjesman voor deze klus

Benodigdheden

Een lijstje met alle spullen die je nodig hebt is altijd handig. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de spullen die je nodig hebt om zelf een tuinbank te maken:

  • Betonzakken
  • Bewapeningsmat
  • Mengbak voor beton
  • Beton/stapelblokken
  • Betonblokken lijm
  • Stuchoeken van rvs
  • Stucmortel
  • Verf

Stap 1: Fundering storten

Voor onze tuinbank hebben we een goede basis nodig. Omdat we gebruik maken van stapelblokken die per stuk 21 kilo wegen is het aan te raden om een gewapende fundering te maken zodat het geheel niet wegzakt. Deze fundering is vrij eenvoudig zelf te maken.

1.1 Graaf een gat van 25 cm breed en 40 cm diep op de plek waar het muurtje moet komen. In ons geval zag de uitlijning van de fundering er als volgt uit:

1.2 Leg op de bodem van de fundering een laagje geel zand van ongeveer 5 cm. Dit zorgt ervoor dat het tuinbankje in de loop van de tijd niet alsnog gaat verzakken.

1.3 Snij de bewapening met een slijptol op de juiste maat.

1.4 Leg plastic op de bodem van de fundering. Dit zorgt ervoor dat het beton niet te snel droogt op een warme dag.

1.5 Leg op het plastic op elke hoek en daartussen een baksteen waar je vervolgens de bewapening oplegt. Dit zorgt ervoor dat de stalen bewapening voor het tuinbankje niet op de grond komt te liggen en dus mooi middenin de fundering zit voor extra stevigheid.

Boek hier direct jouw klusjesman voor deze klus

Stap 2: Beton storten

Afhankelijk van het aantal m3 die nodig is voor het opvullen van de fundering kan het beton op 2 manieren worden gestort. Zelf aanmaken met zakken en water of een betonwagen laten komen met een lange slang die al het zware werk voor je heeft gedaan. Over het algemeen komt een betonwagen vanaf 1 m3.

2.1 Uitrekenen hoeveel beton er nodig is voor de fundering:

Per gestorte kuub (1x1x1 meter=1m³) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig. Aan de hand van een voorbeeld leggen wij uit hoeveel zakken betonmortel jij voor je project nodig hebt. Een vloer van 3 x 2 meter en 5 cm dik, dan is de rekensom 3x2x0,05= 0,3m³. Voor jouw project heb je dus 0,3m³ betonmortel nodig.

Bron: Hornbach

2.2 Zorg ervoor dat de fundering waterpas ligt. Doe dit door het zetten van paaltjes en lijnen. Mocht de fundering net niet waterpas liggen? Geen probleem dat is op te lossen door de stap 2.3 te volgen.

2.3 Wanneer de fundering niet waterpas ligt zorg dan voor dat de fundering goed is uitgehard. Op de fundering gaan we nog een laag beton gieten van ong. 5 cm waar we de eerste rij stapelblokken op gaan leggen. Deze laag van beton dient iets vaster te worden aangemaakt, zodat iedere blok mooi waterpas te leggen is door met een rubberen hamer ligt op de stapelblokken te tikken.

Boek hier direct jouw klusjesman voor deze klus

Stap 3: Stapelblokken metselen/lijmen

Wij gebruiken voor dit project stapelblokken, omdat het makkelijk te verwerken is en het geeft een mooie gladde ondergrond voor het stucen. De stapelblokken die wij hebben gebruikt hebben een afmeting van 60 x 12 x 12 cm in de kleur antraciet. ( Mag ook een andere kleur als dat goedkoper is, want je ziet her dalijk toch niet meer. )

3.1 Eerste rij is het belangrijkste! Dit hebben wij ook al uitgelegd in punt 2.3 dat de eerste rij koste wat kost waterpas moet liggen, anders kom je met de laatste rij in de problemen.

3.2 Wanneer de eerste rij waterpas ligt dan is het tijd om de 2e rij te leggen. Wij hebben voor dit project steenlijm gebruikt en is voor iedereen die nog nooit een muurtje heeft gemaakt super goed te verwerken.

3.3 Leg de stenen in verband voor extra stevigheid van de muur.

Boek hier direct jouw klusjesman voor deze klus

Stap 4: Voorbehandelen van het tuinbankje

Voordat we het stucwerk van het tuinbankje gaan voorbereiden is het belangrijk om ons tuinbankje voor te behandelen. Dit hebben wij gedaan met Knauf stuc primer. Dit hechtmiddel zorgt ervoor dat het stucwerk goed zal hechten om de muur.

Stap 5: Hoeklijsten vastzetten

Wanneer het hechtmiddel droog is, is het tijd om de RVS hoeklijsten vast te zetten op alle hoeken van het tuinbankje. Het vastzetten van de hoeklijnen doe je door een kleine emmer stucmortel te maken. Dit stucmortel doe je vervolgens op iedere hoek van de hoeklijst en in het midden op 1 a 2 plekken. Uiteraard is het belangrijk om eerst de RVS hoeklijsten op maat te maken. Dit kun je doen door een staal kniptang te gebruiken of een metaal slijptol.

Stap 6: Stucwerk aanbrengen op tuinbankje

Ons zelfgemaakt tuinbankje is nu klaar voor de laatste stap: het stucwerk. Wij hebben gekozen voor een stucmortel van Mapei, planitop fast 330. Deze stucmortel heeft een verwerkingstijd van 20 – 30 minuten. Maak niet gelijk de hele zak aan, maar stuc het tuinbankje per vlak. Wij hebben iedere keer een halve zak aangemaakt, om in alle rust ieder vlak van het tuinbankje goed en netjes te kunnen stucen.

Gebruik voor het stuwerk de volgende producten:

  • Stuckuip
  • Mixer
  • Raapbord
  • Stucspaan
  • Troffel
  • Spackmes *Optioneel
  • Stucspons *Optioneel

*Optioneel: wanneer je een heel strak stucresultaat wilt dan kun je het stucwerk met een spackmes en stucspons behandelen. Wij hebben ervoor gekozen om een Ibiza uitstraling te creëren waar je best een paar “stucvegen” mag zien.

Boek hier direct jouw klusjesman voor deze klus

Stap 7: Schilderen van het stucwerk

De stucmortel van Mapei is van zichzelf grijs en dus niet de mooiste kleur voor een tuinbankje. Wij hebben het tuinbankje geverfd met een gebroken kleur wit. Dit zorgt ervoor dat het bankje niet oogverblindend is wanneer de zon er vol op staat. De verf is van Histor – exterior muurverf-mat. Deze verf is weersbestendig en perfect voor het gebruik in de tuin.

Door leaders

9 gedachten over “Gestucte tuinbank zelf maken”
  1. Hallo Klusseninjehuis,

    Wat een leuk artikel! We hebben het idee om op eenzelfde manier borders te maken (op bandjes ipv gestorte fundering i.v.m. het gewicht, we zitten op veengrond). We werden echter door 1 van de fabrikanten van soortgelijke stucmortels dat de stuc over tijd los zou laten doordat er vocht vanuit de grond en de ondergrens van de stuclaag op zou kruipen in de betonblokken. We hebben gedacht aan het coaten met een waterdichte coating van de stenen maar dit zou de hechting negatief beïnvloeden. Hoe is jullie ervaring nu het bankje de eerste herfst en winter heeft meegemaakt? We zijn erg benieuwd!

  2. Super fijne beschrijving waar ik mee aan de slag ben gegaan. Ik wacht nu alleen nog op het juiste weer voor het stucen. Wel lees ik overal dat er een stuclaag op moet van circa 10 mm. Echter heb ik al hoekijzers geplaatst van 3 mm. Zo te zien heb jij dat ook gedaan. Zit het stucwerk er nog goed op? Zou de 10 mm wat overdreven zijn?
    Ik hoor graag van je!
    Gr, Martijn

  3. Hi! Ben vooral erg benieuwd hoe dit er nu uitziet. Is het groen geworden? Schilder je het elk jaar opnieuw wit? Of kun je het reinigen? Ontstaan er scheuren door beweging? Moet je de binnenkant nog bekleden met vijverdoek tegen optrekkend vocht? Hoor het graag 🙂

    1. Hi, het wordt een klein beetje groen, maar dat is makkelijk schoon te maken aan het begin van de zomer met groene zeep en een borsteltje. Daarna is hij weer als nieuw. Ook ontstaan er geen scheuren ondanks de vrieskou. Binnenkant is niet bekleed met vijverdoek gewoon aarde erin gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *