lichtstraat

Zou jij meer daglicht in huis hebben? Heb je een aanbouw of overkapping waar je wel wat meer licht zou willen hebben? Wil jij een donkere en bedompte ruimte omtoveren tot een aangename plek? Dan is een lichtstraat de oplossing voor jou! Met een lichtstraat laat je daglicht binnen en verandert een donkere kleine ruimte in een ruime lichtovergote en comfortabele plek.

Wat is een lichtstraat?

Om te beginnen is het wel goed op te weten wat een lichtstraat nu eigenlijk is. Daarom hier de definitie: Een lichtstraat is een lang houten of metalen framewerk bestaande uit meerdere ramen op een rij. Deze glazen dakconstructies worden over het algemeen gemonteerd op platte daken en zijn met name populair op een uitbouw, aanbouw of serre. De lichtstraat is een elegante opvolger van het standaard dakraam en kan jouw woning of kantoor een echte design look geven. Naast dat een lichtstraat er mooi uitziet, zorgt het framewerk er ook voor dat er veel dag- en zonlicht binnenvalt. Dit kan ervoor zorgen dat ruimtes er opties groter en ruimtelijker uitzien.

Voor- en nadelen van een lichtstraat

Het plaatsen van een lichtstraat kent voornamelijk voordelen. Echter moeten we wel eerlijk zijn en kent de lichtstraat ook nadelen. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kan je voor jezelf de keuze maken of de voordelen, de nadelen overstemmen.

Voordelen

 • Een lichtstraat is aantrekkelijk, elegant en luxueus. Voeg waarde toe aan woning door een prachtige afwerking en uitstraling van een lichtstraat in uw aanbouw.
 • Over het algemeen worden lichtstraten gemaakt van veiligheidsglas met een isolerende werking. Hierdoor kan je in sommige gevallen zelfs besparen op je energierekening.
 • De lichtstraat zorgt voor extra daglicht wat zorgt voor jarenlang woon- en werkcomfort en heeft een positief effect op de gezondheid. Een lichtstraat creëert een aangenaam binnenklimaat.
 • Deze dakconstructie zorgt voor een groter ruimtegevoel in huis, wat vooral interessant is bij kleinere ruimtes.
 • De lichtstraat is nagenoeg onderhoudsvrij op het af en toe wassen van de ramen na.
 • Tot slot hebben lichtstraten een hogere lichtopbrengst dan zijramen

Nadelen

 • Lichtstraten kunnen enkel geplaatst worden op een plat dak, dus het is met name interessant voor een aanbouw of overkapping.
 • Het plaatsen van een lichtstraat is over het algemeen duurder dan het plaatsen van een standaard dakraam of lichtkoepel.

Soorten lichtstraten

Lichtstraten zijn er in verschillende afmetingen en varianten. Zo kan je kiezen voor een vlakke, een zadeldak, een schilddak of een lessenaar lichtstraat. Elke type lichtstraat heeft zijn voor en nadelen. Welke variant het beste bij u past hangt af van smaak en uw aanbouw. Onderstaand leggen we je haarfijn uit welke opties je allemaal hebt als het aankomt op lichtstraten.

Vlakke lichtstraat

Zoals de naam al doet vermoeden is een vlakke lichtstraat een vlak rechthoekig framewerk met een of meerdere glazen panelen. Er zit geen helling in de het frame, het heeft een groot glasoppervlak en is relatief laag in hoogte. Je kan er hierbij voor kiezen om meerder ruiten te kiezen of voor een groot ruit te kiezen.

Voordelen van een vlakke lichtstraat

 • Het zorgt voor veel extra licht in de ruimte
 • Je kan de verdeling van het glas naar wens samenstellen
 • De lichtstraat heeft een groot glasoppervlak dus veel licht
 • Is relatief laag in hoogte
 • Een vlakke lichtstraat is te krijgen vanaf een zeer scherp geprijsd

Verschil vlakke lichtstraat en lessenaarsdak

Hoewel een vlakke lichtstraat en een lessenaarsdak veel op elkaar lijken is er wel degelijk een verschil. Zo wordt een lessenaarsdak lichtelijk opstaand geplaatst waardoor er een lichte helling ontstaat. Over het algemeen wordt een vlakke lichtstraat ook in een zeer lichte helling van 3 tot 6 graden geplaatst zodat regenwater mooi van het glas loopt. Is de helling meer dan 6 graden wordt er over een lessenaarsdak gesproken.

Lessenaar lichtstraat

Een lessenaar lichtstraat is een rechthoekige of vierkante lichtstraat die afloopt naar één zijde. Daarbij kan de hellingshoek (het aantal graden dan de constructie afloopt) verschillen. Over het algemeen kan je in overleg met de leverancier bepalen welke hellingshoek ideaal is voor jouw situatie. Daarbij wordt de schuine zijde van de lessenaar voorzien van glas. De achterzijde wordt voorzien van kunststof beplating waardoor het minder makkelijk wordt om bij je naar binnen te kijken. Een lessenaarsdak ik dus een goede optie tegen pottenkijkers.

Voordelen van een lessenaar lichtstraat

 • Voorkom inkijk
 • Strakke afwerking
 • Je kan zelf de hoek van de helling bepalen.
 • Verkrijgbaar als vierkant of rechthoekig
 • Door de helling is een lessenaars lichtstraat zeer onderhoudsvriendelijk.

Zadeldak lichtstraat

De zadeldak lichtstraat is overal toepasbaar en is zeer gewild door de strakke en chique vorm. Een zadeldak brengt onwijs veel licht binnen doordat het dak in een punt aan beide kanten met glas is voorzien. De uiteinden zijn afgewerkt met een kunststof beplating. De lichtstraat heeft dus twee schuine zijden, onder een hoek van gemiddeld 24 graden. Door deze lage hellingsgraad is de lichtstraat relatief laag en uitermate geschikt voor ruimtes waarin het belangrijk is een zee van licht te creëren. Het uiterlijk van een zadeldak lichtstraat past perfect bij een strakke bouwstijl.

Voordelen van een zadeldak lichtstraat

 • Bijna overal toepasbaar door de vorm
 • Kan grote breedtes overbruggen van wel 4 meter of meer.
 • Strak design, passend bij elke bouwstijl maar met name een mooie aanvulling op huizen met een strak design
 • Door de ramen aan twee zijde, creëert een zadeldak lichtstraat een zee van extra licht
 • Zeer aantrekkelijk geprijsd

Schilddak lichtstraat

Een schilddak lichtstraat lijkt enigszins op een zadeldak lichtstraat. Alleen bestaat een schilddak uit 4 glazen zijde met een hellingshoek van 24 graden in plaats van de 2 glazen zijden van een zadeldak. Hierdoor brengt Dit type lichtstraat brengt het zonlicht op een zeer natuurlijke manier naar binnen en heeft een exclusieve, ambachtelijke en luxueuze uitstraling. Een schilddak is enkel in een rechthoekige uitvoering leverbaar, anders wordt er gesproken over een piramide. Anders dan een piramide lichtstraat, die vierkant is, heeft het schilddak namelijk een nok. Dankzij de nok is de lengte van de lichtstraat geheel op maat te maken tot een maximale lengte van 4 meter.

Voordelen van een schilddak lichtstraat

 • Biedt een natuurlijke lichtinval
 • Exclusieve en luxueuze uitstraling
 • Door de nok en een helling van 24 graden is de hoogte beperkt.

Maatwerk of standaard afmeting

Voorheen was het bijna altijd nodig om een lichtstraat specifiek op maat te laten maken. Maatwerk staat over het algemeen gelijk aan hoge prijzen. Nu is er een nieuwe speler op de markt die het plaatsen van een lichtstraat mogelijk maakt voor iedereen. Lichtstraat-overkapping.nl heeft verschillende lichtstraten (vlak, lessenaar, zadeldak en schilddak) in standaard afmetingen tegen een zeer scherpe prijs!

De gemiddelde kosten

Er zijn verschillende aanbieders op de markt van lichtstraten, wij hebben de goedkoopste voor je opgezocht. Bij Lichtstraat-overkapping.nl en Lichtstraat-aanbouw.nl hebt al een lichtstraat vanaf € 1000,-. Onderstaand hebben we de prijzen voor verschillende lichtstraten voor je uitgewerkt tegen de gemiddelde prijs van andere aanbieders

Gemiddelde prijs Prijs Lichtstraat-overkapping.nl

 • Vlakke lichtstraat va € 1900,- va € 1000,-
 • Lessenaar lichtstraat va € 2500,- va € 1250,-
 • Zadeldak lichtstraat va € 2100,- va € 1500,-
 • Schilddak lichtstraat va € 2700,- va € 2000,-

Ben je benieuwd wat een mooie lichtstraat bij jou thuis zou kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan!

Door leaders

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *