Iedereen doet het, maar niet veel mensen beseffen nog het effect van te weinig of onregelmatig slapen. Het komt maar al te vaak voor dat je toch nog een aflevering van een serie gaat kijken, of dat je nog een extra drankje drinkt met je vrienden. En dit terwijl je de volgende ochtend vroeg op moet. Alhoewel bijna iedereen van slapen geniet zijn er te veel mensen die hier niet goed op letten. Allemaal weten wij dat je ongeveer 7/8 uur slaap nodig hebt per avond om de volgende dag naar behoren te functioneren. Slapen op een boxspring is geen negatieve ervaring en toch stellen we het vaak uit. De reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk het gebrek aan kennis als het gaat om de effecten van genoeg en regelmatig slaap op de gezondheid.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat de samenstelling van het bed niet goed is afgesteld op het lichaam. Hierdoor kan het voorkomen dat er onregelmatig wordt geslapen, of dat slapen op jouw boxspring als negatief wordt beschouwd. Bij een goed bed gaat het er voornamelijk om dat jouw lichaam goed wordt ondersteund, het matras goed kan vormen naar het lichaam en er voldoende ventilatie is. Veel mensen prefereren een lekker zacht matras, maar weten niet dat dit een negatieve uitwerking heeft op de ondersteuning van het lichaam. En dit kan leiden tot slecht slapen of te kort slapen. Laat je daarom bij het uitzoeken van een nieuw matras of boxspring goed informeren door een slaapexeprt. Deze weten welke aspecten belangrijk zijn en welke samenstelling goed is voor jouw lichaam.

Maar waarom is onregelmatig slapen of te weinig slapen nou eigenlijk slecht voor jouw. En hoe kan het zijn dat dit nog een bijdraagt aan de kans op een depressie? Het begint allemaal met begrijpen waarom wij slapen en wat er dan allemaal in ons hoofd gebeurt. Er zijn 2 redenen waarom wij slaap nodig hebben in ons leven. Ten eerst geeft het ons lichaam rust om zich weer op te laden. Daarnaast, en misschien nog belangrijker, is dat wanneer wij slapen onze hersenen alle belevingen van die dag opslaan op onze harde schijf. Wanneer er dus te weinig wordt geslapen of onregelmatig dan worden deze processen ingekort en ontstaat er een dis Balance. Dit is een broedplaats voor allerlei kwaaltjes in ons lichaam. Gedurende de dag bouwen er verschillende stoffen zich op in onze hersenen die wij nodig hebben om de dag door te komen. De hersenen voeren deze stoffen weer af tijdens het slapen, omdat bij langdurige blootstelling aan die stoffen er depressie kan opspelen. Zorg er daarom voor dat jij jouw hersenen genoeg tijd geeft om deze stoffen af te voeren.

Daarnaast, door gebrek aan kennis, slapen de meest mensen ook niet goed. Maar wat is goed slapen dan? Dit betekend niet alleen een goed matras hebben of de juiste boxspring kiezen. Nee, er moet ook rekening worden gehouden met hoe wij slapen. Slapen gebeurt in verschillende cycli waarin van alles gebeurd. Deze cycli duren gemiddeld zo een 1,5 uur en als deze is afgelopen herhaalt deze zich. Het zal je misschien verassen, maar de meeste mensen zijn zich hier niet van bewust. Door de cycli vroegtijdig te onderbreken door op te staan krijgt het lichaam en de hersenen niet de kans om alle informatie goed te verwerken. Hierdoor is het lastig om op te staan en voelt het al gouw slecht als je opstaat. Deze onderbreking zorgt voor een soortement kortsluiting in het proces van data verwerking in de hersenen. Dit, net als de bovengenoemde feiten, zorgen ervoor dat jouw lichaam meer vatbaar is voor stress en op de lange termijn depressie.

Wat kan je doen om dit allemaal te voorkomen? Misschien heel kinderachtig, maar genoeg slaap en regelmatig slapen zorgen ervoor dat je dit kan voorkomen. Het begint allemaal bij de juiste samenstelling van jouw boxspring. Zorg ervoor dat het matras voldoende ondersteuning biedt aan het lichaam. Kies een matras wat ook goed ventileert om ervoor te zorgen dat je rustig kan slapen en makkelijker in slaap valt. Stippel uit hoelang je nodig hebt om te slapen en kijk goed naar hoe laat je op moet. Een gemiddelde slaap cycli is 1,5 uur dus zorg ervoor dat je deze niet vroegtijdig onderbreekt. Wanneer je jezelf houdt aan deze basis regels zal je ten eerste voelen en merken dat het slapen steeds beter wordt. Je wordt uitgerust wakker en kan gedurende de dag beter je aandacht erbij houden. Maar het aller belangrijkste is dat je de kans op depressie op latere leeftijd aanzienlijk verminderd. Zorg dat je bewuste keuzes maakt als het gaat om slapen. Laat je goed informeren of de mogelijkheden van het samenstellen van een boxspring. En bent je bewust van het effect wat slapen op jouw lichaam heeft.

Door leaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *