Zelf snel kitten

In onze blog hebben wij het vaak over simpele oplossingen binnen in het huis. Voor kleine klusjes geven wij oplossingen die vaak niet bekend zijn bij de hobbyisten. Als men gaat klussen kom je vaak in situaties terecht die je vooraf niet had verwacht. In deze column geven wij advies hoe je beste iets kan af kitten. Veel klussers hebben vaak bij het verbouwen van een keuken of badkamer niet nagedacht over de afwerking van bijvoorbeeld een badkamer. Vaak komt u er pas achter als er bijvoorbeeld een achterwand is dat er ook afgekit moet worden om een mooi eindresultaat te krijgen. Vaak is dit nog een tricky klus om het netjes afgewerkt te krijgen. Voor mensen die bijvoorbeeld een raam gaan af kitten is het belangrijk dat het glas goed afgekit word om een maximaal rendement te behalen uit bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas.

Als u kit wilt gebruiken en u heeft wel eens een filmpje gezien op you tube hierover, dan ziet het er vaak makkelijker uit dan dat het is.

Het belangrijkste dat u nodig heeft voor het mooi afwerken is net als bij het normaal klussen, dat is het gereedschap.

Om een mooi resultaat te krijgen is het hebben van het goed gereedschap het belangrijkste. Om goed af te kitten moet u een goede emmer met lauw water hebben. In het lauwe water spuit u een goede dosis Dreft, u weet wel  ”afwas middel”. Afwasmiddel is een ontvetter, kit is heel plakkerig en bijna niet te bewerken als er geen ontvetter gebruikt word. Verder hebben we nodig een voegspijker, zoals hieronder op de afbeelding is te zien.

voegspijker
kitten

Een schone brede kwast, de kwast is straks om het gemixte water over de kit heen te smeren om het kit goed en mooi af te werken.

Dus  de volgende materialen heeft u nodig:

 

  • Kit om mee te kitten
  • Kitspuit om mee te kitten
  • Koker kit om mee te kitten
  • Emmer met lauw water om wederom mee te kitten
  • Dreft of een ander wasmiddel dat een goede ontvetten is. Dit is om mee te kitten
  • Voegspijker
  • Doek
  • Stanley mes

 

Wat kunt u af kitten?

Wat vaak mooi is, maar dan moet u wel vaker met de kitspuit in aanraking zijn geweest is het af kitten van een laminaat vloer. Stel dat een lange zijde heeft met een naad waar normaliter een plakplint opgelegd gaat worden is het mooi om de naad af te kitten voor een mooi resultaat.

U neemt de koker kit en snijdt de punt eraf met het stanley mes, het tuistje moet schuin afgesneden worden met een wat dikkere oppening voor een mooie brede een gelijkmatige kitrand.

U plaats de koker in de spuit, u moet altijd voor het kitten zorgen dat de ondergrond waar u op gaat kitten stofvrij en niet vochtig is. Vocht zorgt ervoor dat de kit niet gaat hechten aan de desbetreffende oppervlakte. ( belangrijk dat de ondergrond altijd droog is ).

Houdt het tuitjes goed gericht in het midden van de gleuf, begin langzaam de kitspuit in te knijpen zodat de kit gelijkmatig uit het tuitje komt. Spuit de gleuf goed vol en probeer dit zo gelijkmatig over de gehele linie te doen.

Nadat de gehele gleuf of naad is gekit, moet er snel gehandeld worden voordat de kit gaat opdrogen. De gespoten kit laag kan ingesmeerd worden doormiddel van de kwast te dopen in de emmer met Dreft. En de kit goed te besmeren met het gemengde Dreft/water, u kunt dit goed en nat insmeren om de kit makkelijk te bewerken. Nadat al het kit ingesmeerd is kunt u met een voegspijker langs de kit om de bovenste laag er af te halen. Het kit dat van de voegspijker afkomt kunt u in de emmer met ontvetter stoppen en later makkelijk eruit halen.

Probeer de voegspijker in een goede hoek te houden voor een mooie afwerking van het kit. Nadat u dit heeft gedaan is een mooie gelijkwaardig streep ontstaan die er strak uitziet. Vaak blijven er nog kleine plekjes kit aan de zijkant zitten. Probeer deze met de kwast en voegspijker bij te werken. Nadat u dit heeft gedaan wederom de kitlaag insmeren met water en met een natte vinger over de gehele lengte te gaan.Met de vinger zorgt u voor een mooie afwerking van de kit en u drukt de kit hierdoor nog iets steviger aan.

 

En dan?

 

Als het naar tevredenheid is aangebracht, moet de kit 24 uur drogen voordat u het kunt bloodstellen aan bijvoorbeeld water of stof. Af kitten word vaak gedaan bij het sanitair gedeelte van een huis, maar ook voor het af kitten van dubbel glas of een achterwand van een keuken. Verder zie je van de dag dat veel laminaat vloeren afgekit worden. U kunt altijd contact opnemen met Kitbedrijf Amsterdam.

Was deze post handig voor u of heeft u feedback dan horen wij dit graag.

Door leaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *