noodvoorziening bij glasschade

Noodvoorziening bij kapot raam

Een steen door de ruit of de golfbal van het buurjongetje; een kapotte ruit is onhandig, oncomfortabel en vraagt om directe actie. De wind waait door het gapende gat en het is ook nog eens inbraakgevoelig. Nog niet te spreken over de verzekeringsmaatschappijen, die wel eens kunnen steigeren als een daadwerkelijke inbraakschade plaatsvindt, terwijl het raam kapot was. Gelukkig is er een noodvoorziening!

Noodvoorziening bij ruitschade

Voordat de glaszetter een nieuwe ruit komt zetten, is het vaak nodig om een noodvoorziening te treffen. Dit komt omdat een ruit vaak besteld moet worden op maat, in de juiste glassoort. Heb je de pech dat jouw raam gesneuveld is tijdens een landelijke storm, dan kan het om die reden ook nogal lang duren voordat de ruit uiteindelijk op plaats van bestemming is. Je bent dan niet de enige die een nieuw raam nodig heeft.

De meeste glaszetbedrijven kunnen een noodvoorziening plaatsen. Wil je alleen niet afhankelijk zijn van de agenda van de glaszetter? Of je nog sneller actie ondernemen vanwege de weersomstandigheden of vind je het gewoon leuk om te klussen? Dan kun je zelf vrij eenvoudig een noodvoorziening treffen voor het kapotte raam.

Een noodvoorziening zelf plaatsen

Een noodvoorziening is een tijdelijk raam, met het liefst de eigenschappen van een raam. Dat wil zeggen dat je het liefst regen buiten houdt, warmte binnen en dat het lichtdoorlatend is. Het beste materiaal dat je kunt gebruiken voor een noodvoorziening is plexiglas. Dit is te koop bij de meeste grote bouwmarktketens.

Zit er een gat in de ruit? Meet dan de diameter van dit gat. Koop een stuk plexiglas dat aan alle zijdes minimaal tien centimeter groter is voor voldoende stevigheid en ruimte om te lijmen.

Het liefste plak je het stuk plexiglas aan de buitenkant vast. Dit zorgt dat de regen buiten blijft. Indien dat niet kan, kun je het ook aan de binnenkant vastplakken. Je kunt het plexiglas vastplakken met een multilijm.

Het kan zijn dat je hele ruit aan diggelen ligt. In dat geval is er geen houvast voor het stuk plexiglas. Je kunt het dan niet lijmen op de randjes ruit die nog in het kozijn zitten. In dat geval is het handiger om het hele raam dicht te timmeren of te schroeven met een stuk multiplex, underlayment of ander plaatmateriaal. Tik (of gebruik een tang) in dat geval al het glas uit het kozijn, naar buiten gericht, maar niet zonder voorzieningen te treffen aan de buitenzijde van de woning, zoals een afzetlint en karton op de grond. Timmer of schroef nooit in kunststof kozijnen en bij voorkeur ook niet in de houten kozijnen. Daarnaast bevestig je hout juist liever aan de binnenkant van de woning, zodat de schroeven of spijkers niet in het zicht zijn aan de buitenkant.

Wilt u gebruik maken van een professional als het om glas gaat? Dan raden wij Glasdistrict aan.

Door leaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *